Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat.
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Kycklinggyros: Blanda pressad vitlök, senap, spiskummin och salt i en bunke. Finstrimla minutfilé och blanda ner i senapsblandningen. Låt marinera ca 15 min.
Rostad auberginesallad: Skär aubergine i tunna klyftor. Lägg i en ugnsform och krydda med salt. Ringla över lite olivolja. Lägg 2 vitlöksklyftor med skalet kvar bredvid auberginen (vitlöken används till vitlöksyoghurten). Rosta allt mitt i ugnen ca 20 min, tills auberginen är mjuk och har fin färg.
Rostad vitlöksyoghurt: Plocka bort skalet och finhacka de rostade vitlöksklyftorna. Lägg i en liten skål och blanda med matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
Rostad auberginesallad: Finstrimla rödlök. Lägg i ett durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av. Plocka bladen från persiljan. Blanda persilja, rödlök, rostad aubergine, rödvinsvinäger, 1 tsk olivolja, spiskummin och lite salt på ett stort fat.
Kycklinggyros: Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek den marinerade kycklingen ca 8 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). Blanda den nystekta kycklingen med auberginesalladen på fatet. Toppa med rostad mandel.
Servera kycklinggyros och auberginesallad med nykokt ris och rostad vitlöksyoghurt.
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener