Kycklinggyros med aubergine, mandel och rostad vitlöksyoghurt
35
Utan gluten

Kycklinggyros med aubergine, mandel och rostad vitlöksyoghurt

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • senap,
  • mandel

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • vitlök
  • senap
  • salt
  • olivolja
  • rödvinsvinäger
  • svartpeppar

Kycklinggyros

Vitlök
2 klyfta
Senap (Senap)
1 msk
Spiskummin
½ msk
Salt
½ tsk
Minutfilé
330 g
Olivolja

Rostad auberginesallad

Aubergine
1 st
Salt
2 krm
Olivolja
1 tsk
Rödlök
½ st
Bladpersilja
20 g
Rödvinsvinäger
1 tsk
Spiskummin
1 tsk

Rostad vitlöksyoghurt

Vitlök
2 klyfta
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Salt
½ krm
Svartpeppar

Till servering

Mandelspån (Mandel)
25 g
Basmatiris
125 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 611 kcal
  • Fett 18 g
  • Kolhydrater 62 g
  • Protein 51 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rosta mandelspån i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över på ett fat. 
  3. Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
  4. Kycklinggyros: Blanda pressad vitlök, senap, spiskummin och salt i en bunke. Finstrimla minutfilé och blanda ner i senapsblandningen. Låt marinera ca 15 min.
  5. Rostad auberginesallad: Skär aubergine i tunna klyftor. Lägg i en ugnsform och krydda med salt. Ringla över lite olivolja. Lägg 2 vitlöksklyftor med skalet kvar bredvid auberginen (vitlöken används till vitlöksyoghurten). Rosta allt mitt i ugnen ca 20 min, tills auberginen är mjuk och har fin färg.
  6. Rostad vitlöksyoghurt: Plocka bort skalet och finhacka de rostade vitlöksklyftorna. Lägg i en liten skål och blanda med matyoghurt, salt och nymald svartpeppar.
  7. Rostad auberginesallad: Finstrimla rödlök. Lägg i ett durkslag och spola i kallt vatten. Låt rinna av. Plocka bladen från persiljan. Blanda persilja, rödlök, rostad aubergine, rödvinsvinäger, 1 tsk olivolja, spiskummin och lite salt på ett stort fat.
  8. Kycklinggyros: Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek den marinerade kycklingen ca 8 min, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). Blanda den nystekta kycklingen med auberginesalladen på fatet. Toppa med rostad mandel.
  9. Servera kycklinggyros och auberginesallad med nykokt ris och rostad vitlöksyoghurt.