Ingredienser
2 pers
Allergener
- Laktos,
- mjölk,
- sojabönor,
- ägg,
- vete
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- bakplåtspapper
- olivolja
- salt
- svartpeppar
- vitlök
- socker
- smör
- vetemjöl
- mjölk
- ägg
- rödvinsvinäger
- flingsalt
Rostad potatis & aubergine
Bakpotatis
1 st
Aubergine
1 st
Bakplåtspapper
2 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Färssås
Bananschalottenlök
1 st
Olivolja
Vitlök
2 klyfta
Vegetarisk färs (Sojabönor)
½ förp
Krossade tomater
1 förp
Torkad rosmarin
½ msk
Malen kanel
½ tsk
Socker
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Bechamelsås
Smör (Mjölk)
1 msk
Vetemjöl (Vete)
1 msk
Mjölk (Mjölk)
2 dl
Ägg (Ägg)
1 st
Fetaost (Mjölk, Laktos)
50 g
Salt
Svartpeppar
Grönsallad
Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
½ tsk
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
- Energi 610 kcal
- Fett 27 g
- Kolhydrater 60 g
- Protein 31 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
- Rostad potatis och aubergine: Skär bakpotatis och aubergine i tunna skivor, ca ½ cm. Lägg potatis och aubergine på varsin plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja, krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Tillaga i ugnen ca 15 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
- Färsås: Finhacka bananschalottenlök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök, pressad vitlök och vegetarisk färs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, torkad rosmarin, malen kanel och socker. Sjud ca 5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Bechamelsås: Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Låt koka ihop till en riktigt tjock sås. Ta från plattan och rör ner ägg och smulad fetaost (spara lite till topping). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
- Moussaka: Smörj en ugnsform. Lägg ett lager med potatis i botten, sedan aubergine, färssås och sist bechamelsås. Toppa med resten av fetaosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg.
- Grönsallad: Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
- Servera moussakan med grönsallad.