Vegetarisk moussaka med fetaost
50

Vegetarisk moussaka med fetaost

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • sojabönor,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlök
  • socker
  • smör
  • vetemjöl
  • mjölk
  • ägg
  • rödvinsvinäger
  • flingsalt

Rostad potatis & aubergine

Bakpotatis
1 st
Aubergine
1 st
Bakplåtspapper
2 st
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Färssås

Bananschalottenlök
1 st
Olivolja
Vitlök
2 klyfta
Vegetarisk färs (Sojabönor)
½ förp
Krossade tomater
1 förp
Torkad rosmarin
½ msk
Malen kanel
½ tsk
Socker
1 tsk
Salt
Svartpeppar

Bechamelsås

Smör (Mjölk)
1 msk
Vetemjöl (Vete)
1 msk
Mjölk (Mjölk)
2 dl
Ägg (Ägg)
1 st
Fetaost (Mjölk, Laktos)
50 g
Salt
Svartpeppar

Grönsallad

Bananschalottenlök
1 st
Mixsallad
30 g
Rödvinsvinäger
½ tsk
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Näringsvärde per portion
  • Energi 610 kcal
  • Fett 27 g
  • Kolhydrater 60 g
  • Protein 31 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Rostad potatis och aubergine: Skär bakpotatis och aubergine i tunna skivor, ca ½ cm. Lägg potatis och aubergine på varsin plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja, krydda med lite salt och nymald svartpeppar. Tillaga i ugnen ca 15 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden. 
  3. Färsås: Finhacka bananschalottenlök. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och fräs lök, pressad vitlök och vegetarisk färs ca 2 min. Tillsätt krossade tomater, torkad rosmarin, malen kanel och socker. Sjud ca 5 min. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  4. Bechamelsås: Smält smör i en kastrull och pudra över vetemjöl. Vispa ner mjölk, lite i taget. Låt koka ihop till en riktigt tjock sås. Ta från plattan och rör ner ägg och smulad fetaost (spara lite till topping). Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. Moussaka: Smörj en ugnsform. Lägg ett lager med potatis i botten, sedan aubergine, färssås och sist bechamelsås. Toppa med resten av fetaosten. Gratinera högt upp i ugnen ca 15 min, tills moussakan fått fin färg.
  6. Grönsallad: Skär bananschalottenlök i tunna skivor. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, rödvinsvinäger, lite olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar.
  7. Servera moussakan med grönsallad.