Örtiga fläskfärsbullar med citronbulgur och ugnsrostade morötter
25

Örtiga fläskfärsbullar med citronbulgur och ugnsrostade morötter

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • vitvinsvinäger
  • flytande honung
  • salt
  • vitlök
  • ägg
  • ströbröd
  • mjölk
  • svartpeppar
  • kycklingbuljong

Rostade morötter

Morötter
300 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Vitvinsvinäger
1 tsk
Flytande honung
½ msk
Salt
1 krm
Bladpersilja
20 g

Örtiga fläskfärsbullar

Bananschalottenlök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Ägg (Ägg)
1 st
Ströbröd
2 msk
Mjölk (Mjölk)
2 msk
Torkad oregano
½ msk
Torkad timjan
1 tsk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Fläskfärs
250 g
Olivolja

Citronbulgur

Bulgur (Vete)
125 g
Kycklingbuljong
½ tärning
Citron
1 st
Spiskummin
½ tsk
Salt

Till servering

Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
½ dl
Näringsvärde per portion
  • Energi 679 kcal
  • Fett 34 g
  • Kolhydrater 58 g
  • Protein 35 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Skala och klyfta morötter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, vitvinsvinäger, honung och salt. Tillaga högt upp i ugnen ca 15 min. Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna.
  3. Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen, men använd gärna kycklingbuljong istället för salt.
  4. Örtiga fläskfärsbullar: Finhacka bananschalottenlök och lägg i en bunke. Blanda med pressad vitlök, ägg, ströbröd, mjölk, torkad oregano, torkad timjan, salt, nymald svartpeppar och fläskfärs. Forma till ca 18 köttbullar.
  5. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek köttbullarna runt om ca 12 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). 
  6. Citronbulgur: Tvätta citronen i ljummet vatten. Finriv skalet och dela citronen. Lägg citronskal och pressad saft från halva citronen i en skål. Blanda med nykokt bulgur, spiskummin och lite salt.
  7. Klyfta resten av den använda citronen. Strimla bladpersilja och blanda med morötterna. Servera örtiga fläskfärsbullar med citronbulgur, ugnsrostade morötter, citronklyfta och en klick matyoghurt.