Persiljejärpar med inlagd gurka, morot och kokt potatis
30
Utan gluten
Laktosfri

Persiljejärpar med inlagd gurka, morot och kokt potatis

Ingredienser

Allergener
  • Sojabönor,
  • ägg

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • äggula
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • neutral olja
  • balsamvinäger
  • köttbuljong
  • kinesisk soja
  • socker
  • ättiksprit (12%)

Persiljejärpar

Nötfärs
250 g
Äggula (Ägg)
1 st
Majsstärkelse
1 tsk
Vatten
1½ msk
Bladpersilja
ca 5 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Neutral olja

Lingonskysås

Vatten
2½ dl
Balsamvinäger
1½ msk
Rårörda lingon
25 g
Köttbuljong
½ tärning
Kinesisk soja (Sojabönor)
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Majsstärkelse
1 tsk

Snabbinlagd gurka

Gurka
1 st
Vatten
1 dl
Socker
3 msk
Ättiksprit (12%)
2 msk
Salt
½ krm

Till servering

Småpotatis
450 g
Morötter
300 g
Bladpersilja
15 g
Rårörda lingon
75 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 654 kcal
  • Fett 19 g
  • Kolhydrater 87 g
  • Protein 32 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Låt morötter koka med potatisen de sista 3 minuterna. 
  2. Förberedelser: Skala morot och skär i mindre bitar. Skiva gurka tunt, gärna på mandolin. Grovhacka all bladpersilja.
  3. Snabbinlagd gurka: Lägg vatten, socker, ättika och salt i en bunke. Vispa så att sockret och saltet löser sig. Lägg skivad gurka i bunken med lagen. Låt stå till servering.
  4. Persiljejärpar: Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med äggula, vatten, bladpersilja, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 4 st (äggstora) järpar. 
  5. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek järparna runt om ca 6 min. Lägg upp på en tallrik och täck med lock.
  6. Lingonskysås: Ställ tillbaka stekpannan på spisen. Tillsätt vatten, balsamvinäger, rårörda lingon, smulad köttbuljong och kinesisk soja. Koka upp och lägg tillbaka järparna, sjud ca 5 min under lock, tills de helt genomstekta (innertemp 72°C). 
  7. Vispa ner majsstärkelse (utblandat med lika delar vatten) i skyn med järparna. Om såsen blir för tjock späd med lite vatten. 
  8. Servera persiljejärpar i sås med kokt potatis, morötter och inlagd gurka. Toppa med resten av bladpersiljan och en klick rårörda lingon.