30
Utan gluten
Laktosfri
Persiljejärpar med inlagd gurka, morot och kokt potatis
Ingredienser
2 pers
Allergener
- Sojabönor,
- ägg
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror
- äggula
- vatten
- salt
- svartpeppar
- neutral olja
- balsamvinäger
- köttbuljong
- kinesisk soja
- socker
- ättiksprit (12%)
Persiljejärpar
Nötfärs
250 g
Äggula (Ägg)
1 st
Majsstärkelse
1 tsk
Vatten
1½ msk
Bladpersilja
ca 5 g
Salt
½ tsk
Svartpeppar
Neutral olja
Lingonskysås
Vatten
2½ dl
Balsamvinäger
1½ msk
Rårörda lingon
25 g
Köttbuljong
½ tärning
Kinesisk soja (Sojabönor)
1 tsk
Salt
Svartpeppar
Majsstärkelse
1 tsk
Snabbinlagd gurka
Gurka
1 st
Vatten
1 dl
Socker
3 msk
Ättiksprit (12%)
2 msk
Salt
½ krm
Till servering
Småpotatis
450 g
Morötter
300 g
Bladpersilja
15 g
Rårörda lingon
75 g
Näringsvärde per portion
- Energi 654 kcal
- Fett 19 g
- Kolhydrater 87 g
- Protein 32 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.
Så här gör du
- Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Låt morötter koka med potatisen de sista 3 minuterna.
- Förberedelser: Skala morot och skär i mindre bitar. Skiva gurka tunt, gärna på mandolin. Grovhacka all bladpersilja.
- Snabbinlagd gurka: Lägg vatten, socker, ättika och salt i en bunke. Vispa så att sockret och saltet löser sig. Lägg skivad gurka i bunken med lagen. Låt stå till servering.
- Persiljejärpar: Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med äggula, vatten, bladpersilja, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 4 st (äggstora) järpar.
- Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna. Stek järparna runt om ca 6 min. Lägg upp på en tallrik och täck med lock.
- Lingonskysås: Ställ tillbaka stekpannan på spisen. Tillsätt vatten, balsamvinäger, rårörda lingon, smulad köttbuljong och kinesisk soja. Koka upp och lägg tillbaka järparna, sjud ca 5 min under lock, tills de helt genomstekta (innertemp 72°C).
- Vispa ner majsstärkelse (utblandat med lika delar vatten) i skyn med järparna. Om såsen blir för tjock späd med lite vatten.
- Servera persiljejärpar i sås med kokt potatis, morötter och inlagd gurka. Toppa med resten av bladpersiljan och en klick rårörda lingon.