Tips från kocken: Indirekt värme: lägg endast kol på ena sidan av grillen. Tillaga sedan klart biffarna på sidan av grillen utan glöd, under lock.
Om du vill grilla, tänd grillen! Om du inte grillar, värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
Couscous: Häll couscous i en bunke. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen, täck med folie och låt stå ca 15 min. Fluffa grynen med en gaffel.
Bifteki: Skölj citronen och finriv skalet, spara den skalade citronen till punkt 4. Finhacka bladpersilja. Blanda citronskal, bladpersilja, tomatpuré, torkad oregano, torkad rosmarin, salt, sambal oelek, ägg, ströbröd, mjölk och lite nymald svartpeppar i en bunke. Tillsätt nötfärs och blanda till en jämn smet och forma till 2 platta biffar.
Rostad citronsås: Halvera den använda citronen. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Rosta citronhalvorna på snittytorna tills de har fått fin färg. Spara stekpannan. Lägg matyoghurt, sambal oelek, pressad vitlök, lite salt och nymald svartpeppar i en liten skål. Smaka av med pressad saft från den ena rostade citronhalvan.
Bifteki: Grilla biffarna ca 3 min per sida. Tillaga klart biffarna på indirekt värme (se tips), tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). Om du inte grillar, hetta upp lite olivolja i den använda stekpannan. Stek biffarna ca 3 min per sida. Lägg över biffarna i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen ca 15 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Sallad: Grovhacka bladpersilja. Dela nektarin i tunna klyftor. Finhacka rödlök. Hyvla fänkål tunt, gärna med mandolin. Lägg allt i en salladsskål. Blanda med olivolja, pressad saft från resten av citronen, rödvinsvinäger, flytande honung och lite flingsalt.
Servera bifteki med couscous, sallad och citronyoghurt.
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener