Karibisk lax med grillad sötpotatis och fruktig salsa
35
Utan gluten
Laktosfri

Karibisk lax med grillad sötpotatis och fruktig salsa

Ingredienser

Allergener
  • Fisk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • sambal oelek
  • flytande honung
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • flingsalt

Karibisk lax

Laxfilé (Fisk)
300 g
Sambal oelek
½ tsk
Flytande honung
1 msk
Olivolja
1 tsk
Malen kanel
½ tsk
Malen ingefära
1 tsk
Salt
½ tsk

Grillad sötpotatis

Sötpotatis
1 st
Olivolja
Salt
2 krm
Svartpeppar

Fruktig salsa

Lime
1 st
Nektarin
2 st
Rödlök
½ st
Sambal oelek
½ tsk
Flingsalt
1 krm
Näringsvärde per portion
  • Energi 491 kcal
  • Fett 20 g
  • Kolhydrater 50 g
  • Protein 28 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Indirekt värme: lägg endast kol på ena sidan av grillen. Tillaga sedan klart sötpotatisen på sidan av grillen utan glöd, under lock.

  1. Om du vill grilla, tänd grillen! Värm ugnen till 175°C (varmluft) eller 200°C (vanlig).
  2. Marinad till karibisk lax: Blanda sambal oelek, flytande honung, olivolja, malen kanel, malen ingefära och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  3. Grillad sötpotatis: Skiva sötpotatis i ca 1 cm tjocka skivor. Blanda med lite olivolja. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Grilla sötpotatisskivorna ca 5 min per sida. Grilla sedan klart på indirekt värme (se tips!), tills de har blivit mjuka. Om du inte grillar, lägg sötpotatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och tillaga högst upp i ugnen, ca 15 min. 
  4. Karibisk lax: Skär laxfilé i portionsbitar. Lägg laxen i en smord ugnsform och blanda med marinaden runt om. Låt stå minst 10 min. Tillaga laxen mitt i ugnen ca 10 min, tills fisken är klar.
  5. Fruktig salsa: Skölj limen i ljummet vatten och finriv skalet. Kärna ur nektariner och skär frukköttet i mindre bitar. Finhacka rödlök. Lägg allt i en skål. Tillsätt sambal oelek och en nypa flingsalt. Pressa över saft från halva limen och klyfta den andra halvan.
  6. Servera karibisk lax med grillad sötpotatis, limeklyfta och fruktig salsa.