Grekiska färsbiffar med rostade rotfrukter och fetaostyoghurt
30

Grekiska färsbiffar med rostade rotfrukter och fetaostyoghurt

Ingredienser

Allergener
  • Laktos,
  • mjölk

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • ströbröd
  • mjölk
  • vitlök
  • flytande honung

Ugnsrostade rotfrukter

Morötter
300 g
Palsternacka
1 st
Småpotatis
450 g
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Torkad rosmarin
1 tsk
Salt
½ tsk
Svartpeppar

Grekiska färsbiffar

Nötfärs
250 g
Tomatpuré
1 msk
Torkad oregano
1 tsk
Torkad rosmarin
½ tsk
Salt
½ tsk
Ströbröd
2 msk
Mjölk (Mjölk)
½ dl
Vitlök
1 klyfta
Svartpeppar
Olivolja

Fetaostyoghurt

Fetaost (Mjölk, Laktos)
50 g
Matyoghurt (Mjölk, Laktos)
1 dl
Torkad oregano
½ tsk
Flytande honung
1 tsk
Salt
Svartpeppar

Tillbehör

Ruccola
30 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 673 kcal
  • Fett 29 g
  • Kolhydrater 65 g
  • Protein 37 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

Tips från kocken:

Lägg en krossad vitlöksklyfta i den varma olivoljan. Stek biffarna i vitlöksoljan för lite mer karaktär.

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
  2. Ugnsrostade rotfrukter: Tvätta morötter och palsternacka, skär i mindre bitar. Lägg allt tillsammans med småpotatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, torkad rosmarin, salt och lite nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen ca 22 min. Rör om efter halva tillagningstiden. 
  3. Grekiska färsbiffar: Lägg nötfärs i en bunke. Blanda med tomatpuré, torkad oregano, torkad rosmarin, salt, ströbröd, mjölk, pressad vitlök och lite nymald svartpeppar. Blanda till en jämn smet. Forma till 2 platta biffar.
  4. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna (se tips!). Stek biffarna ca 3 min per sida. Lägg över biffarna i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen, ca 10 min, tills biffarna är helt genomstekta (innertemp 72°C).
  5. Fetaostyoghurt: Smula fetaost i en skål. Blanda ihop med matyoghurt, lite i taget. Blanda ner torkad oregano och flytande honung. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 
  6. Servera grekiska färsbiffar med ugnsrostade rotfrukter och fetaostyoghurt. Toppa med ruccola.