Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Klyftpotatis: Klyfta potatis och lägg på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Tillaga högt upp i ugnen ca 25 min.
Ajvar: Klyfta röd paprika och gul lök. Lägg på plåten, bredvid potatisen. Rosta högt upp i ugnen ca 15 min. Öppna gärna ugnsluckan efter halva tillagningstiden för att släppa ut ånga.
Cevapcici: Grovriv gul lök och lägg i en bunke. Blanda med nötfärs, pressad vitlök, paprikapulver, tomatpuré, salt och vatten. Forma till 8 st avlånga biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek biffarna runt om ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Ajvar: Lägg den rostade paprikan och löken i en mixerbunke. Tillsätt rödvinsvinäger, olivolja, vatten, sambal oelek (efter smak) och honung. Mixa med stavmixer. Smaka av med lite salt.
Grovhacka bladpersilja. Servera nystekt cevapcici med klyftpotatis och ajvar. Toppa med persilja!
Allergener
Basvarorna kan innehålla andra allergener