Ljummen morotssallad med hummus och sesam- och hasselnötsdukkah
30
Laktosfri

Ljummen morotssallad med hummus och sesam- och hasselnötsdukkah

Ingredienser

Allergener
  • Sesamfrön,
  • vete,
  • hasselnötter

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • bakplåtspapper
  • olivolja
  • salt
  • vitlök
  • vatten
  • svartpeppar
  • vitvinsvinäger
  • flytande honung

Rostade grönsaker

Morötter
500 g
Röd paprika
1 st
Bakplåtspapper
1 st
Olivolja
Salt

Hummus

Kikärtor
1 förp
Olivolja
1 msk
Vitlök
1 klyfta
Citron
½ st
Vatten
¾ dl
Salt
½ tsk

Dukkah

Hackade hasselnötter (Hasselnötter)
25 g
Sesamfrön (Sesamfrön)
1 msk
Spiskummin
1 tsk
Malen koriander
1 tsk
Salt
1 krm
Svartpeppar

Sallad

Durumvete (Vete)
1 ½ dl
Mynta
20 g
Citron
½ st
Olivolja
1 msk
Vitvinsvinäger
½ msk
Flytande honung
½ msk
Salt
2 krm
Svartpeppar
Babyspenat
30 g
Näringsvärde per portion
  • Energi 726 kcal
  • Fett 31 g
  • Kolhydrater 89 g
  • Protein 23 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
  2. Sallad: Koka durumvete enligt anvisning på förpackningen.
  3. Rostade grönsaker: Skär morötter i tjocka, sneda slantar och röd paprika i stora bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen ca 20 min. Använd gärna grillfunktionen de sista minuterna, så grönsakerna får fin färg.
  4. Hummus: Häll av och skölj kikärtor. Hetta upp olivolja och pressad vitlök i en kastrull och värm tills vitlöken börjar få färg. Passa noga så den inte bränns! Lägg kikärtor och vitlöksolja i en mixerbunke och tillsätt pressad citronsaft, vatten och salt. Mixa slätt.
  5. Dukkah: Hetta upp en torr stekpanna och rosta hackade hasselnötter och sesamfrön ca 1 min, tills de fått fin färg. Lägg i en mortel och mortla med spiskummin, malen koriander, salt och rikligt med nymald svartpeppar. Har du ingen mortel kan du blanda allt i en skål istället.
  6. Sallad: Finstrimla mynta (spara några blad till servering). Blanda pressad citronsaft, olivolja, vitvinsvinäger, honung, salt och lite nymald svartpeppar i en skål. Blanda dressingen med durumvete, rostade grönsaker, mynta och babyspenat på ett serveringsfat.
  7. Toppa morotssalladen med dukkah och myntablad. Servera med hummus.