Positiv miljöpåverkan

På Linas Matkasse värnar vi om vår planet och kommande generationer. Därför jobbar vi med att ha en så positiv miljöpåverkan som möjligt. Tillsammans kan vi göra långsiktiga val som sparar på jordens resurser.

Svenskt kött och fågel

Genom att välja svenskt kött och fågel bidrar vi till mindre klimatpåverkan, tack vare färre långa transporter, samtidigt som vi upprätthåller grunden för öppna landskap och biologisk mångfald.

Vår målsättning är att de allra flesta köttråvaror i våra matkassar ska ha svenskt ursprung. Kyckling och kalkon är alltid svenskt. Köttet i kassen är nästan alltid svenskt bortsett från vissa charkuterier, som till exempel lufttorkad skinka. Då föredrar vi ursprungsland som Italien eller Spanien som har en lång tradition av att tillverka den sortens produkter.

Aldrig rödlistad fisk!

När vi väljer fisk utgår vi från WWF:s Fiskeguide och använder aldrig rödlistad fisk.
På så sätt är vi med och motverkar utfiskningen i haven.

Ekologi – på bredden

Vi profilerar oss inte som en ekologisk matkasse, utan har valt att ha 3-5 ekologiska produkter i varje kasse. Det gör vi för att vi tycker att ekologiska produkter ska vara något som alla kan ta del av, inte bara de som kan betala extra för det. Intresset för ekologiska produkter ökar och i takt med det även tillgången på ekologiska alternativ.

Ökad andel vegetarisk

I de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) från Livsmedelsverket, rekommenderas att vi äter mindre kött- och charkprodukter. De senaste 12 månaderna har Linas Matkasse bidragit till att över 5.1 miljoner vegetariska portioner serverats i svenska hushåll. Genom att ha en vegetarisk rätt i Linas Originalkasse, Linas Inspirationskasse och Linas Kasse för två, varje vecka, får vi fler människor att prova vegetarisk mat. Och i och med lanseringen av vår succé Linas Vegetariska kasse med ägg, ost och mjölkprodukter, äter över 4 000 hushåll vegetarisk mat kontinuerligt.

plate2
plate1_03

Inget svinn hemma när du lagar mat

– all mat ska gå åt!
En av utmaningarna när menyteamet planerar våra menyer är att allt vi skickar med i kassen ska gå åt under veckan. På det sättet minskar vi matsvinnet hemma hos dig.

Mindre än 1% svinn på det vi köper in

Vi försöker alltid köpa in exakt så mycket mat vi behöver för att packa det antal kassar som vi har sålt. Det är möjligt i och med att du som kund måste avboka en kasse 8 dagar innan leverans, vilket ger oss god möjlighet att planera våra inköp. Om det mot förmodan blir något över ger vi bort det till exempelvis Stadsmissionen och liknande organisationer.
(En vanlig mataffär har mellan 2-5% andel svinn på all mat som finns i butiken, inom färskvaror är andelen högre.)

Smarta samordnade transporter

I varje bil som levererar våra matkassar ryms middagsmat för nästan en vecka till cirka 50 familjer. Våra chaufförer tidsoptimerar sin rutt för att minimera sin körsträcka och klara av så många stopp som möjligt.

Genom våra samordnade transporter minskar vi miljöutsläppen för de familjer som annars skulle ha tagit bilen till affären för att inhandla veckans middagar.

Vår miljöfilosofi

Vi väljer säsongsanpassat och svenska grönsaker samt ekologiskt när det finns, men också importerat för att kunna erbjuda en variation av grönsaker även under vinterhalvåret. Vi använder Världsnaturfondens fiskguide och väljer aldrig arter som fått rött ljus av WWF.

Läs mer

Vi ger tillbaka med Plate for Plate

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya. Barn som tidigare ibland svimmade av näringsbrist får genom oss helt andra möjligheter att leka och lära för livet. Vill du vara med och ge fler barn lunch? Var med i Plate for Plate! För varje portion middag du köper ifrån oss på Linas Matkasse skänker du då en skollunch till ett barn i Kenya!

Läs mer