Vårt hjärteprojekt

Redan när Linas Matkasse grundades fanns en dröm om att använda en del av företaget för att hjälpa andra. VD Niklas Aronsson har ett förflutet inom biståndsvärlden, och då företaget fått ordentligt fäste i Sverige föddes biståndsprojektet Linas Kenyakasse.

children

Det går ut på att hjälpa fattiga familjer i Kenya med mat och förnödenheter, samtidigt som de får en chans att förbättra sin situation på lång sikt. Linas Matkasse samarbetar med organisationen IAS (International Aid Service), som finns både i Sverige och på plats i Kenya. Genom dem kan vi vara säkra på att hjälpen når dem som bäst behöver den. Just nu hjälper vi ungefär 405 familjer, vilket i praktiken innebär att ungefär 2025 barn och vuxna får mat ifrån oss. Vissa bor i storstädernas slum, andra på den kenyanska landsbygden.

När jag fick Linas Kenyakasse blev jag friskare och kunde starta ett litet företag. Nu klarar min familj av att betala både hyra och skolavgifter.

– Stella Mwikali, fyrabarnsmamma i Kenya. Stella är HIV-smittad.
kenya1

Hjälp på lång sikt

De människor som får vår hjälp tar emot en kasse i månaden under 18 månaders tid. Under den här tiden är mottagaren också med i en självhjälpsgrupp, där varje medlem sparar pengar eller arbetar på annat sätt för att stärka sin självförsörjning. På så sätt undviker vi att skapa ett onödigt beroende och våra kassar blir ett led i en bättre framtid. Självhjälpsgrupperna lever ofta vidare efter att vi avslutat vårt projekt och ger personerna en större möjlighet att tillsammans uppnå en förbättrad livssituation och en tryggare tillvaro genom den gemenskap som byggs upp inom gruppen.

Maten i Linas Kenyakasse är planerad av en nutritionist och anpassad efter de lokala matvanorna. Kassen innehåller sådant som majsmjöl till majsgröten ugali, vetemjöl för att baka spisbrödet chapati, proteinrika gröna bönor, ris, olja och annat. Våra mottagare vittnar ständigt om hur hjälpen från oss förbättrat deras hälsa och hjälpt dem komma på fötter.

woman2

Majoriteten är kvinnor

De flesta som tar emot Linas Kenyakasse är kvinnor eftersom det oftast är de som tar ansvaret för försörjningen av barnen i Kenya. Många kvinnor lever ett tufft liv, då misshandel inom äktenskapet är vanligt och det händer också att männen går ut och skaffar sig en andra fru. Kvinnorna som vi hjälper visar ofta en oerhörd styrka och uppfinningsrikedom för att försörja familjen. Många av våra mottagare är smittade med HIV. I Kenya får man bromsmedicinerna gratis av staten, men för att man som HIV-smittad inte ska utveckla infektioner är man i extra stort behov av näringsriktig mat. För dessa människor blir ofta maten från Linas Kenyakasse något som bryter en negativ spiral och får livet att vända.

Kids are happy

Lunch till Kenyas skolbarn

Alla föräldrar vet att barn som inte äter tappar koncentrationen. Via vårt vattenprojekt i Tharaka, kom vi i kontakt med några av byns skolor. Barnen här kommer från fattiga familjer och i Kenya finns ingen statligt sponsrad skollunch. Lärarna berättade om elever som svimmar av hunger under lektionstid och vi bestämde vi oss för att göra något. Därför startade vi skollunchprojektet, och just nu får 1050 skolbarn i Tharaka lunch av oss varje vardag.  Både lärare och elever rapporterar om hur eleverna mår bättre och lär sig mer sen projektet startade.  Det har också bidragit till att föräldrar i större utsträckning prioriterar att skicka barnen till skolan, istället för att låta dem vara hemma och arbeta. Vårt mål är att snart finnas på alla skolor i Tharaka.

Vatten i Tharaka

Jordbruksdistriktet Tharaka, cirka fem timmar nordost om huvudstaden är ett mycket torrt och varmt område. För några år sedan startade vår biståndspartner IAS ett vattenprojekt här, för att ge bönderna en chans att odla även under de torraste perioderna. Vi på Linas Matkasse bestämde oss för att vara med och finansiera en av vattenledningarna. Detta projekt har förvandlat det nästan ökenliknande landskapet till en plats där bananer, papayas, lök, tomater och annat frodas. Böndernas grödor säljs och sprids i hela byn och har gett Tharkaborna mer tro på framtiden.

kenya1

Var med och ge

Du som kund kan vara med och ge till Linas Kenyakasse genom att välja att bli Kenyagivare under Mina sidor. Runda upp till närmaste hundralapp, eller välj valfritt belopp till bistånd på din vanliga Linas Matkasse-faktura. Pengarna går direkt till vår biståndspartner IAS och Linas Kenyakasse. Dina pengar blir till mat, de administrativa utgifterna täcker Linas Matkasse.

Linas Kenyakasse i siffror

Vi hjälper 405 familjer.
Sammanlagt 2025 personer får del av maten från våra kassar.
Kenyakassen delas ut 1 gång/månad.
Maten i kassen räcker i ungefär 12 dagar för en familj.
Förra året skänkte vi, tillsammans med våra kunder,
1 000 000 kronor till behövande människor i Kenya.

Vi ger tillbaka med Plate for Plate

Plate for Plate är vårt biståndsprojekt där vi tillsammans med våra kunder serverar lunch till skolbarn i Kenya. Barn som tidigare ibland svimmade av näringsbrist får genom oss helt andra möjligheter att leka och lära för livet. Vill du vara med och ge fler barn lunch? Var med i Plate for Plate! För varje portion middag du köper ifrån oss på Linas Matkasse skänker du då en skollunch till ett barn i Kenya!

child2

Rose Muthoni, Nakuru

Rose är sju år gammal och bor I Pangani området i staden Nakuru. Hon har fyra syskon. Sedan Rose ...
moses_njeru

Moses Njeru, Tharaka

Moses bor i jordbruksområdet Tharaka och hans mark ligger i anslutning till den vattenledning som v...
catherine_salon

Catherine Nyambuches, Nakuru

Catherine är frisör i Nakurus slum. För ungefär 30 svenska kronor flätar hon håret på en kund...
john (1)

John Ngugi, Nakuru

Här har ni John, en av dem som får Linas Kenyakasse i Nakuru. John har valt att försörja sin fam...
catherine_kar

Catherine Karwirwa, Tharaka

Här har ni Catherine Karwirwa. Hon är 32 år gammal och bor på den kenyanska landsbygden Tharaka ...
mwikali

Florence Mwikali, Nakuru

Florence är ensamstående mamma och lever tillsammans med döttrarna Elisabeth 16 Lillian 10. För ...
susan-kabogo

Susan Kabogo, Nakuru

Susan Kabogos hem förstördes under rasmotsättningarna i Kenya 2007. Nu bor hon och de två vuxna ...
ester

Ester och barnbarnen Kabinga, Tharaka

Detta härliga gäng syskon och kusiner bor i jordbruksdistriktet Tharaka. Från vänster heter de:...
samuel-kioko

Samuel Kioko, Nakuru

Samuel Kioko är 32 år gammal och bor I slummen I Nakuru. Samuel är pappa till fem barn I skolåld...
geofrey

Godfrey Member, Kibera

Godfrey Member är 17 år gammal. Trots en tuff start i livet håller han fast vid sin dröm, att en...