Zeinas bästa tips: Så får du barnen att känna matglädje

Zeina Mourtada, känd för bland annat en av Sveriges största matbloggar Zeinas Kitchen, sina fyra kokböcker och framträdanden i Nyhetsmorgon i TV4, om hur man får barnen att känna matglädje och fördelarna med matkasse.

– Jag älskar matkassen som fenomen! Den sparar tid, minskar matsvinnet och kan öka matglädjen för hela familjen, säger Zeina.

Zeina Mourtada var nyligen aktuell med ett kocksamarbete med Linas Matkasse där hon tog fram fem smakrika och inspirerande rätter med smaker från Mellanöstern och Nordafrika. Här delar hon med sig av hur hon fick upp intresset för matlagning och hur man kan få barnen att känna matglädje i vardagen.

Se våra matkassar

”Mina föräldrar lärde mig njuta av mat”

Zeina lärde sig laga mat av sin mamma. Föräldrarna kommer från Libanon, men flydde för att undkomma striderna där och Zeina föddes i Sierra Leone i västra Afrika. När hon var fyra år blev familjen tvungen att fly igen, och tog sig via omvägar till Sverige.

– Mamma skaffade ”Rutiga kokboken”. Av den lärde hon sig både svenska och att laga svenska rätter som köttbullar, berättar Zeina.

Zeina skapar sin mat i mötet mellan svensk husmanskost, traditionella libanesiska rätter och den afrikanska matlagningen – men framför allt är det kärleken till mat som driver henne.

– Mina föräldrar lärde mig att njuta av mat. Att samlas kring maten var något viktigt, samtidigt som det inte fanns några pekpinnar. Det var bara härligt att äta! De bjöd in vänner och grannar. Den glädjen och generositeten vill jag föra vidare till mina tre barn.

Hur lär du dina barn att känna matglädje?

– Jag och min man älskar att äta – det tror jag är avgörande för att sprida matglädje. Sedan har vi inga måsten, utom att barnen ska sitta vid bordet och sedan tacka för maten. Barnen får äta så mycket de orkar. Om ett barn äter tre tuggor och sedan säger ”nu är jag mätt” – då får det vara så. Eller om ett barn inte gillar något, då tvingar jag inte barnet att äta just det, utan säger: Ta mer av något annat. Men jag ställer mig aldrig och lagar något extra, eller hämtar något – det är middagen jag lagat som gäller. Och blir det mat över sparar vi den till nästa måltid.

”Försök luta dig tillbaka och njut”

Vi lever i ett samhälle där mat kan vara ångestladdat, betonar Zeina. Som förälder är det lätt att oroa sig för att barnen inte äter tillräckligt bra och hälsosamt.

– Barn känner av den oron som kan bli en ”trigger”: ett sätt för barnet att väcka din uppmärksamhet. Därför är mitt bästa tips att försöka luta sig tillbaka och själv njuta av maten. Så har jag gjort och mina barn älskar mat och äter allt.

Ett annat tips är att bjuda in barnen att vara med och laga maten.

– Barn gillar att få en uppgift och ta ansvar, som att duka eller smaka av om maten är lagom salt.

Förenklar vardagen: ”Recept och råvaror väntar på dig”

Zeina har full förståelse för att middagen kan bli ett stressmoment snarare än en fin stund för familjer som kämpar med sitt livspussel.

– För mig är det enkelt som har matlagning som jobb. Men har man svårt att hinna planera och handla inför middagen, då är Linas Matkasse en fantastisk tjänst. Du kommer hem från jobbet och både recept och råvaror väntar på dig. Rätterna är lättlagade och inspirerande. Dessutom blir det roligare för ni får hela tiden testa nya rätter och nya smaker.

En annan fördel med matkassen är att den kan vara bra för familjens vardagsekonomi och minska matsvinnet, påpekar Zeina:

– Du får hem rätt mängd mat, anpassad till er familj, vilket minskar risken att ni slänger mat. Och du måste inte springa i väg och spontanhandla inför varje middag, vilket som regel blir väldigt dyrt.

Skapar recept för alla

Zeina brinner för att skapa recept som alla kan laga, oavsett vilken erfarenhet man har i köket. Även om hon själv hämtat inspiration från många olika kök till en rätt vill hon alltid anpassa den och presentera ett enkelt recept.

Vad lagar du själv om du inte hittar inspiration och har bråttom?
– Pasta med tomatsås har jag alltid ingredienser till – lätt att laga och gott!

Vad har du alltid i kylskåpet?
– Smör att fräsa mat i och för bakning. Citroner, de älskar jag som smakförhöjare. Och slät persilja – en central ingrediens i Mellanösterns kök, som smaksättare plus att den ger härlig färg. Jag blandar den i maten och strösslar över.

Och i skafferiet?
– En stort utbud av varierande kryddor. Och kikärtor – en fantastisk råvara, billig och mättande, som du kan göra mycket med.

Steka i smör eller olja?
– Jag steker alltid i smör eller i rapsolja. Dels för att det ger goda smaker, dels för att jag alltid väljer svenska råvaror när det är möjligt. Olivoljan måste vi importera, därför använder jag den mer som smaksättare: att ringla över en sallad till exempel. Kallpressad ekologisk rapsolja, med raps odlad i Sverige, är både ett hållbart val och ger en fin, nötig smak när du steker.

Så funkar Linas Matkasse