Matkassens succékoncept: Välj bland 80 unika rätter

Från fasta veckomenyer till flexibla. Med Linas Matkasse kan du själv välja rätter – ett erbjudande som blir alltmer populärt. Men hur går det till att komponera sin egen favoritkasse, och vilka rätter är vanligast att vi väljer? Här är din guide.

Se rätterna på veckans meny

Linas Matkasse har sedan starten 2008 varit en av branschens pionjärer, och har återuppfunnit sitt eget koncept i en ny, flexibel form:

– Oavsett vilken av våra kassar du prenumererar på, kan du byta ut önskvärt antal rätter och välja fritt från vår inspirerande meny på 80 rätter. Menyn förändras varje vecka då nya rätter ständigt läggs till, förklarar Andrés Huerta, matkreatör på Linas Matkasse, och fortsätter:

– På så sätt får du alltid en matkasse skräddarsydd för dig och din familj. Vi har sett i våra undersökningar att de kunder som själva väljer rätter är mest nöjda med sina matkassar. Flexibla matkassar är ett koncept för framtiden, helt klart. Med våra matkassar kan du också lägga till exempelvis frukostvaror, sallader och fruktkassar.

Linas Matkasse i den nya flexibla formen lanserades i augusti 2020 och idag väljer ungefär hälften av kunderna rätter själva. Konceptet är byggt på både mänskligt menyhantverk och avancerad teknik. Alla inköp prognostiseras med hjälp av maskininlärning för att undvika matsvinn.

Så unkar Linas Matkasse

1 300 nya recept varje år

Matkreatören Andrés Huerta och hans kollegor skapar varje vecka cirka 25 nya recept, som sedan provlagas och provsmakas innan de blir tillgängliga för kunderna. Det blir uppemot 1300 nya rätter varje år.

– Vi ser till att alltid ha ett varierat utbud av nyheter med både innovativa rätter och rätter som folk känner igen. Att välja råvaror efter säsong är också viktigt för oss, säger han.

Pannbiff med potatismos och lingon
En av de mest populära rätterna: Pannbiff med potatismos och lingon

Svenska klassiker populärast

Bland de mest populära rätterna Linas Matkasses kunder klickar hem hittar vi ett par svenska klassiker, men det är också tydligt att fuison-matlagning uppskattas.

– En annan tydlig influens är den asiatiska, där våra så kallade fusioner – mix av asiatisk mat och svensk – är populära. Som koreanska hamburgare och asiatiska tacos, berättar Andrés Huerta.

Av de tre allra populäraste rätterna är två svenska klassiker: Köttbullar med potatis och brunsås samt pannbiff med potatismos och lingon. Den tredje är sesamstekt lax med asiatisk gurksallad.

– De är alltid valbara i vårt utbud och har funnits i många år, men vi förbättrar dem då och då: tweakar till dem något.

Teman och kocksamarbeten

Andrés tipsar om att Linas varje vecka har ett tema med fem rätter som kunderna kan välja mellan. I höstas hade Linas matkasse ett samarbete med Frida Ronge, kulinarisk ledare på den prisbelönta restaurangen Tak, och så sent som nu i januari 2022 skapade Zeina Mourtada, matbloggaren och kokboksförfattaren fem rätter för Linas Matkasse.

Zeina Mourtada
Zeina Mourtada skapade fem rätter med smak från Mellanöstern för Linas Matkasse under januari. Längre fram i vår kommer det ett nytt spännande samarbete med en välkänd matprofil.

Läs om Zeinas tips på hur du får barnen att känna matglädje här.

Framöver senare i vår väntar ett nytt spännande samarbete med en välkänd matprofil. Men just nu erbjuds smakrika rätter från andra sidan Atlanten.

– Under februari erbjuder vi fem sydamerikanska rätter, bland annat en brasiliansk fiskgryta och argentinska tortillas. Sedan följer ett vietnamesiskt tema.

Så väljer du rätter

Att skräddarsy sin kasse är enkelt. Först väljer du den matkasse som passar dig bäst, om du inte redan prenumererar på en kasse. Du har fem kassar att välja bland: Vegetariskt, Klassiskt och Inspirerande, Enkelt och Lättlagat, Linas Express och Barnfamilj. I nästa steg kan du välja att byta ut förvalen i vald matkasse till någon eller några av våra 80 valbara rätter.