Bra grönsaker för barn

Enligt Livsmedelsverket är fyra av tio barn skeptiska mot grönsaker. Samtidigt är grönsaker fiberrika och viktiga källor till ett stort antal ämnen vi behöver. Det finns en naturlig anledning till att många barn inte gillar grönsaker. De kan ha smaklökar som gör att de är extra känsliga för bittra smaker. Många grönsaker som vi vuxna inte tänker på som beska uppfattas så av barn. Broccoli och sallad är exempel på grönsaker som barn kan ha svårt för.


Här kommer vi att ge tips på vad du kan göra för att få barnen att äta grönsaker!


Linas Express matkasse - klart på 20 min! Färska och lokala råvaror av hög kvalité
 Sunda och inspirerande recept skapade av våra kockar
 Noggrant planerade recept för minimalt matsvinn


TILL ERBJUDANDET >


Variera lagom mycket

Ett sätt att få barn att äta grönsaker är att ha dem som en naturlig del av varje måltid. Barn är ofta skeptiska mot nymodigheter i matväg.

Om du har en grönsaksvägrare hemma är det alltså ingen bra idé att alltid försöka variera dig och ge barnet olika typer av grönsaker. Då finns det nämligen en risk för att ditt barn aldrig vänjer sig vid någon grönsak.

Grönsaker blir heller inte betraktade som “vanlig mat”, på samma sätt som ris och pasta (eller vad ni nu brukar äta minst en gång i veckan).


Förslag på roliga grönsaker för barn

Egentligen har grönsaker alla förutsättningar att gå hem hos barn. De är ofta färgstarka och har en fin form. De flesta grönsaker har heller inte en särskilt stark smak.

Att mat ser spännande ut, samtidigt som den är välbekant, är en fördel. Grönsaker kan ofta få en rolig form beroende på hur du skär upp dem.

Lite äldre barn kan hjälpa till. Om de involveras i tillredningen ökar chansen för att de ska äta grönsakerna.

Det finns också många hjälpmedel för dig som vill fixa till roliga grönsaker för barn. Olika formar kan användas för att ge grönsaker ett inspirerande och aptitligt utseende.


Naturligt söta grönsaker

Ett tips när det gäller grönsaker för barn är välja de som är naturligt sötare. Morötter, gröna ärtor och paprika är bra exempel.

Grönsaker med en smak som barnet inte uppskattar blir ofta mildare efter tillagning.

Tillagning gör också att grönsaker blir mildare för magen. Ibland kan barn avstå från att äta vissa grönsaker för att de får ont i magen av dem. Kål är ett exempel på det.


Fler strategier som fungerar

Att “gömma” grönsaker är en annan klassiker. Om du river ner någon grönsak i riset kommer det kanske att få en annan färg, men förr eller senare slutar barnet att tänka på det som något att vara tveksam till.

Ett annat tips som kan kännas lite mer radikalt, men som fungerar väldigt bra för yngre barn, är att ge dem grönsaker i början av måltiden. Då är de fortfarande hungriga och sannolikheten att de smakar är större. Resten av måltiden serveras när de fått i sig lite grönt.