Dietistens 3 enkla tips: Bättre matvanor för hela familjen

Semestern är slut och vi är många som vill hitta tillbaka till en sundare livsstil. Hur kan vi enkelt få bättre mat vanor som gäller för hela familjen?

Här är dietistens bästa tips.

Sommaren är en period då det är lätt hänt att vi äter mer oregelbundet och onyttigt. Nu är det vardag igen och många familjer ser augusti som en nystart för sundare matvanor.

Caroline Lutz, legitimerad dietist på Linas Matkasse, betonar att små ändringar kan göra stor skillnad:
– Satsa hellre på små förändringar som håller över tid än för ambitiösa satsningar som blir svåra att hålla och kan leda till besvikelser, säger hon.

”Du kan äta allt, men inte alltid”

Caroline tror inte på förbud och kortsiktiga metoder.
– Det måste finnas utrymme för att äta allt man tycker om, men inte alltid. Jag vill hellre prata om det som är bra: Lägg till bra mat i stället för att fokusera på vad som ska bort. Välj ett grövre bröd till frukost så blir det mindre av det ljusa. Ta en frukt till eftermiddagskaffet så hoppar du över kakan eller godiset. 

Sunda och näringsberäknade middagar

I en barnfamilj brukar det finnas många viljor och preferenser. Hur gör man för att servera hälsosam mat som alla faktiskt äter?

– Tacomodellen är genialisk! Dela upp maten i mindre skålar så att alla kan plocka det de vill ha. Då är det ingen som väljer bort hela rätten bara för att där finns något personen inte gillar. Alla kan äta något! Ett annat tips är att ställa fram skålar med uppskurna grönsaker, som morotsstavar, före middagen när barnen är hungriga. Då tuggar de i sig grönsaker spontant.

Att börja prenumerera på en matkasse är ett enkelt sätt att få sundare matvanor för både stora och små.

– Du slipper planera och handla. När du kommer hem är det bara att laga middagen som du vet är hälsosam. Våra recept är sunda, näringsberäknade och framtagna av ett team av kockar, kostvetare och måltidsekologer. De innehåller bara svenskt kött och gott om färska, lokala råvaror.

Dessutom är valfriheten stor. Via en receptbank kan du varje vecka välja bland 80 rätter – på så vis kan du skräddarsy en meny som passar just din familj perfekt.

Se hela våran meny

– Med en matkasse undviker du spontanköp i mataffären när du är hungrig, och får precis så mycket som behövs till middagen. Har du bra matvaror hemma är det också enklare att göra bra val i vardagen när man är trött eller stressad.

Caroline Lutz tre bästa tips för att komma igång med hållbara och sunda vanor efter sommaren:

  • Addera något bra – då faller något sämre automatiskt bort

- Välj fullkornsbröd till frukost– då faller bröd utan fibrer bort.

- Ta en frukt till eftermiddagskaffet – då faller chokladbiten bort.

- Servera grönsaksstavar till dippen – då faller chips och ostbågar bort.

  • Lättare om fysisk aktivitet styrs av lust, inte av plikt

Gör något du tycker om med någon du gillar. Som promenera eller spela badminton med en kompis, gymma med tonåringen eller bygg en hinderbana med de minsta barnen. Och varför inte ta ett promenadmöte med kollegorna? Allt räknas!

  • Ät varierat

En varierad kost ger oss bra förutsättningar för att få i oss alla nyttigheter vi behöver. Med en matkasse får du middagar som är varierade, sunda och goda! Kassarna är noga beräknade utifrån de nordiska näringsrekommendationerna, och dessutom planerade för minimalt matsvinn. 

Läs mer om hur du kan skräddarsy din matkasse och få precis de middagar du önskar direkt hem till dörren.

Se våra olika matkassar