Citron- och vitlöksdoftande köttbullar i tomatsås
30-40
Laktosfri
16
Points®värde per portion

Citron- och vitlöksdoftande köttbullar i tomatsås

Detta recept är ett samarbete med ViktVäktarna. Har du frågor om receptet eller ViktVäktarnas program, hör av dig till matkasse@viktvaktarna.se

Ingredienser

Allergener
  • Mjölk,
  • ägg,
  • vete

Basvarorna kan innehålla andra allergener

Basvaror

  • lättmjölk
  • äggula
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • socker

Köttbullar

Citron
¼ st
Bladpersilja
20 g
Gul lök
½ st
Nötfärs
250 g
Ströbröd (Vete)
1 msk
Lättmjölk (Mjölk)
2 msk
Äggula (Ägg)
1 st
Vitlök
1 klyfta
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Tomatsås

Gul lök
½ st
Vitlök
1 klyfta
Röd chili
½ st
Olivolja
½ tsk
Kons. körsbärstomater
1 förp
Torkad oregano
1 tsk
Socker
½ tsk
Salt

Till servering

Spaghetti (Vete)
125 g
Information om allergener

Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassan.

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig). Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull till pastakoket i steg 6.
  2. Förberedelser köttbullar: Skölj citron i ljummet vatten och finriv skalet. Finhacka bladpersilja (spara gärna lite persilja till servering) och riv gul lök. Lägg allt i en bunke.
  3. Köttbullar: Tillsätt nötfärs, ströbröd, lättmjölk, ägg, pressad vitlök, salt och nymald svartpeppar i bunken, blanda väl. Låt gärna stå ca 5 min. 
  4. Tomatsås: Finhacka gul lök, vitlök och röd chili (tänk på att färsk chili kan variera i styrka). Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs gul lök ca 5 min. Tillsätt vitlök och röd chili, fräs ytterligare ca ½ min. Blanda ner konserverade körsbärstomater, torkad oregano och socker. Koka upp och sjud medan du rullar köttbullarna. Smaka av med lite salt.  
  5. Köttbullar: Rulla ca 10 köttbullar och lägg i en rymlig ugnsform under tiden som tomatsåsen sjuder. Sätt in mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och häll över tomatsåsen och sänk ugnstemperaturen till 100°. Tillaga ytterligare ca 10 min tills köttbullarna är helt genomstekta.
  6. Koka spaghetti enligt anvisning på förpackningen.
  7. Klyfta resten av den använda citronen. Servera köttbullarna med spaghetti och citronklyftor.